Witaminy w aptekach

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: apgreff

Czytano: 703 razy | Kategoria: Medycyna | Ilość słów: 402 | Data: Thu, 27 Dec 2012 | 25 komentarzy

Witaminy są to związki organiczne wymagane przez organizm jako istotny składnik odżywczy w ograniczonych ilościach. Termin ten jest uzależniony od konkretnego organizmu.

Na przykład, kwas askorbinowy (witamina C), jest witaminą dla ludzi, ale nie ma zastosowania w przypadku większości zwierząt, biotyna i witamina D są wymagane w diecie człowieka tylko w pewnych okolicznościach. Zgodnie z konwencją, termin "witamina" nie obejmuje innych niezbędnych składników odżywczych takich jak minerały dietetyczne , kwasów tłuszczowych lub aminokwasów (które są potrzebne w większych ilościach niż witaminy), ani też nie obejmuje dużej liczby innych składników odżywczych.

Obecnie uznanych powszechnie jest trzynaście witamin oznaczonych symbolami: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K. Takie witaminy sprzedaje nasz punkt apteczny. Poznań to miasto w którym wiele jest takich punktów. Witaminy są niezbędne dla normalnego wzrostu i rozwoju organizmu. Już kiedy płód zaczyna się rozwijać wymaga pewnych witamin i minerałów. Te składniki ułatwiają reakcje chemiczne wytwarzając między innymi skórę , kości i mięśnie. Jeśli istnieje poważna wada w jednym lub więcej z tych składników, u dziecka może się rozwinąć choroba niedoboru.

lm0gspcwu8g8oxg.jpg

Nawet niewielkie niedobory mogą powodować trwałe uszkodzenia. W większości przypadków, otrzymuje się witaminy z żywności, ale otrzymuje się też z kilku innych źródeł. Na przykład, mikroorganizmy jelita - znane jako " flory jelit "- służą do wytworzenia witaminy K i biotyna, a jedną z form witaminy D jest syntetyzowana w skórze przy pomocy naturalnego promieniowania ultrafioletowego o długości fali w świetle słonecznym. Ludzie mogą produkować niektóre witaminy. Z kolei przy przedawkowaniu witaminy - w zbyt dużych dawkach, udokumentowane są niektóre efekty uboczne.

Prawdopodobieństwo spożycia zbyt dużo jakiejkolwiek witaminą z pożywienia jest znikoma, ale przedawkowanie ( zatrucie witaminą ) w pastylkach występuje często.Gdy pojawiają się skutki uboczne, należy zmniejszyć dawkę. Dawki witamin różnią ponieważ indywidualne tolerancje mogą się znacznie różnić i wydają się być związane z wiekiem i stanem zdrowia. Gdy wzrost i rozwój organizmu się dokona, witaminy nadal pozostają niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowego utrzymania komórek, tkanek i narządów, które tworzą organizm wielokomórkowy, ale także umożliwiają efektywnie wykorzystanie energii chemicznej dostarczonej przez jedzenie i pomagają w przetwarzaniu białka, tłuszczy i węglowodanów.



Podpis

Apgreff - wie, co dobre


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl