Kilka przydatnych sprzętów do domu

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: topa_jacek

Czytano: 374 razy | Kategoria: Zakupy | Ilość słów: 419 | Data: Mon, 8 Dec 2014 | 0 komentarzy

To nie urządzenia AGD gotują obiady, ale zawsze robi to ręka kulinarnego mistrza. Mimo to warto w swojej kuchni posiadać odpowiednie pomoce. Dzięki nim nie tylko przyspieszymy czas wykonywania posiłków, ale również znacznie ułatwimy sobie cały proces.

Parowar

Parowary wypłynęły na fali zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania się. Możliwość gotowania na parze pozwala uzyskiwać niskokaloryczne produkty, bez utraty witamin i substancji odżywczych. To w istocie najbardziej zdrowa metoda termicznej obróbki żywności. Parowar ma bardzo prostą budowę. U podstawy znajduje się pojemnik z wodą, który jest podgrzewany do temperatury wrzenia wody. Uwalniana para wodna przenika ułożone jeden na drugim specjalne pojemniki z żywnością z sitkowym dnem.

 

Blender

Blender jest bardzo użyteczną pomocą kuchenną. Często potrzebujemy na szybko zmiksować czy rozdrobnić jakiś produkt, blender to poręczne urządzenie, które zrobi to szybko, a przy tym nie zajmuje on dużo miejsca. Stanowi on świetną alternatywę dla robotów kuchennnych, które nie dosyć, że bywają drogie, to również zajmują sporo miejsca, w dodatku ich wyciąganie i składanie również pochłania czas - do drobnych prac nie zawsze chce się to robić. Blendery zasadniczo dzielimy na ręczne i kielichowe. Ten pierwszy: lekki, tani i zawsze pod ręką. Ten drugi idealnie nadaje się do tworzenia różnego rodzaju koktajli czy drinków. Przy wyborze odpowiedniego dla siebie blendera koniecznie zwróćmy uwagę na moc urządzenia. Im więcej, tym wydajniej przebiegnie rozdrabnianie czy miksowanie. Do tego przydałaby się również regulacja obrotów. Ważna będzie również jakość wykonania, słabe noże szybko stępią przy częstym rozdrabnianiu np. lodu. Warto mimo wszystko zainwestować w markowe produkty.

 

Ekspres do kawy

Choć kawę w Polsce pije ogromna rzesza ludzi, mało kto interesuje się tym, co pije. Popularność kaw rozpuszczalnych w Polsce jest ogromna, tymczasem nie jest to najzdrowszy rodzaj kawy. Mało tego, coraz więcej się mówi o tym, że kawa rozpuszczalna nie dość, że jest produkowana z odrzutów produkcyjnych, to w dodatku w wyniku procesu produkcyjnego jest ona „wzbogacana” kancerogennymi substancjami, a także niklem. Na szczęście coraz więcej ludzi zaczyna cenić nie tylko poziom kofeiny w kawie, ale również jej głęboki, szlachetny smak. Aby jednak go zaznać trzeba się nieco wysilić. Po pierwsze trzeba samemu zmielić ziarna kawy, a potem odpowiednio zaparzyć. Jeśli pragniemy zasmakować w prawdziwym włoskim espresso, musimy jednak zainwestować w ekspres wysokociśnieniowy. Oczywiście, nie trzeba od razu porywać się z motyką na słońce i kupować luksusowego ekspresu, już tania kawiarka dostarczy nam o niebo głębszych doznań aniżeli wysoce przetworzona chemicznie kawa rozpuszczalna.



Podpis


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl