Walczymy z molami spożywczymi

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Natalia

Czytano: 997 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 330 | Data: Mon, 17 Dec 2012 | 10 komentarzy

Kuchnia prawdziwej pani domu to miejsce przechowywania ogromnej ilości zapasów jedzenia. Nie ma szafki, z której nie wypadł by makaron, saszetka proszku do pieczenia, sok, herbata, czy kawa. No cóż taka już jest zasada, że im chata bogata tym rada.

Magazynujemy zatem wszystko, co tylko można, by być przygotowanym na każdą wizytę gości.

Niestety bardzo często nie zadajemy sobie sprawy, że kuchnia jest wówczas miejscem, w którym nie tylko pomieszkuje nasze jedzenie, ale także dodatkowi goście w postaci moli spożywczych..

Mole spożywcze to bardzo charakterystyczne robaczki. Małe z delikatnymi skrzydełkami, podłużne o jasno- brazowym odcieniu.

Niestety jeśli raz zagoszczą w naszych domowych lepieszach wytępić jest je bardzo trudno.

Jak rozpoznać, że mole zadomowiły się w naszej kuchni?

Z pewnością bardzo szybko je zauważymy na suficie, przy oknie, w szafach. Szczególnie smakują im wszystkie przyprawy, mąka, makarony, ryż i kasza. Po otwarciu opakowania zazwyczaj na samej górze zobaczymy małe larwy, w białych pajęczynkach. Takie opakowanie będzie także podziurawione jak sito.

Ponadto larwy moli spożywczych na pewno zauważymy przy suficie, w szafkach.

Jak z nimi walczyć?

Niestety walka z molami spożywczymi jest dość trudna. Przede wszystkim nie załamujmy rąk. To, że akurat nasz dom został przez nie wybrany wcale nie oznacza, że nie dbamy o porządek. W przypadku moli wystraczy jedno otwarte opakowanie kaszy by znalazły sobie pożywienie.

Najważniejsza w tępieniu moli jest dokładność. Niestety wyrzucamy z szaf wszystko, co było otwarte. Bez litości i żałowania. Jeśli pożywienie trzymamy w pojemnikach należy je dokałdnie umyć pod gorąca wodą.

Wreszcie czas na środki. Szafki możemy spryskać olejkiem lawendowym. Dobre są także saszetki z lawendą ułożone w różnych miejscach kuchni.

Można także rozsypać mocno pachnące przyprawy – mole spożywcze nie lubią zapachu m.in. goździków, wanilii i pomarańczy.

Cała akcja wytępienia moli może trwać kilka tygodni. Na ten czas wszystkie produkty schowajmy do plastikowych pojemników. Folia nie jest bowiem dla nich żadna przeszkodą.




Podpis


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl