Artykuły w kategorii: Jedzenie i żywność

1: Produkty spożywcze, które lepiej omijać z daleka
Choć zdrowa żywność i zdrowe odżywianie jest obecnie w modzie, to wciąż część społeczeństwa nie dostrzega tego, jak dobra i zbilansowana dieta ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale na nasze samopoczucie czy podejście do życia.

2: Zawsze na górze, czyli historia oliwy
Jako element sałatek, do smażenia, do ciasta albo po prostu wytarta kawałkiem chleba – oliwa to nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Ale jej historia to nie tyle rzut oka na jeden składnik. Zanurzmy się pod jej powierzchnię by wydobyć na światło dzienne niezwykłe fakty na temat oliwy.

3: Wakacje z bobem - budowniczym wielu potraw
Początek lata ma wiele smaków, ponad które wybijają się świeże warzywa, niedostępne o innych porach roku. Wśród nich znajdujemy bób. Aby na trwałe zapisał się w naszej pamięci, trzeba go dobrze przyrządzić – jak to zrobić?

4: Produkty naturalne podczas zdrowego odżywiania się
Supermarkety zdecydowanie sprzyjają szybkiemu podejmowaniu decyzji związanych z wyborem produktów spożywczych. Niestety, dość często okazują się one niezbyt udanymi. Większość kuszących ofert przedstawia żywność przetworzoną lub bogatą w tłuszcze, cukry lub węglowodany.

5: Kupujemy robota do kuchni
Dzisiaj każdy narzeka na brak czasu, tym bardziej ciężko go znaleźć na gotowanie. Bardzo pomocne okazują się roboty kuchenne, które obecnie zrobią za nas prawie wszystko, tym samym, dając nam trochę wytchnienia. Jaki wybrać odpowiedniego robota kuchennego? Oto kilka słów na ten temat.

6: Żywność ekologiczna nie musi być zła
Coraz większą wagę przykłada się ostatnimi czasy do spraw związanych z odżywianiem. O ile jeszcze kilkanaście lat temu większość jadłospisu wielu osób stanowiły dania typu fast food oraz przekąski, których jedzenie nie miało na pewno pozytywnego wpływu na stan naszego zdrowia.

7: Co zjeść na śniadanie?
Śniadanie jest to pierwszy i najistotniejszy posiłek w przeciągu dnia – dodaje nam mocy i energii do działania na cały dzień. Trzeba wspominać, żeby śniadanie było pożywne oraz wystarczająco sycące. Dzięki opiekaczowi udaje się zrobić pyszne ciepłe kanapki.

8: Największe grzechy kulinarne lata
Lato to okres pysznych smaków, niestety pewne z nich mogą być sprawcą dodatkowych kilogramów. Jakim sposobem dbać o naszą figurę w czasie wakacyjnego urlopu?

9: Zastosowanie bemarów
Produkty grzewcze, praktykowane głównie w gastronomii, kuchniach, stołówkach, służące do utrzymania należytej temperatury uprzednio przyrządzonych potraw to oczywiście bemar.

10: Bogaty wybór mrożonek
Ile to razy wracając z pracy do domu myślimy o tym, że jesteśmy tak bardzo zmęczeni, że nie chce nam się robić obiadu, a co się z tym wiąże zazwyczaj decydujemy się albo na wyjście do restauracji, albo zamawiamy pizzę z dostawą do domu.


Strona 1 z 3
[1]   [2]   [3]  




© 2011 Artykulis.pl