Wódka z warzyw

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Dominik

Czytano: 511 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 450 | Data: Tue, 28 May 2013 | 10 komentarzy

Mówiąc o wódkach smakowych zazwyczaj, a raczej zawsze mamy na myśli alkohole zmiksowane z jakimś gatunkiem owoców, które są w większości przypadków słodkie, ale też i kwaśne.

To przecież nie oznacza, że nie można już inaczej, w końcu nawet na sklepowych półkach można spotkać coraz więcej trunków o co najmniej dziwnym smaku. Czy takie zdziwienie może wywołać wódka z warzyw?

Z pewnością jest zjawiskiem niecodziennym w bardzo bogatym świecie trunków, ale bez wątpienia jest to też wódka niezwykle oryginalna i ponadczasowa i oczywiście nikt nie możemy zaprzeczyć teorii, że równie smaczna, co ta, wykonana z owoców. Wiele warzyw posiada przecież równie niepowtarzalne smaki, które nadadzą charakteru naszemu alkoholowi. Idąc zgodnie tropem gustów i guścików i tego, że różni ludzie różne rzeczy lubią przedstawimy wam przepis na taką właśnie wódkę. Co najważniejsze z łatwością będziemy w stanie ją przyrządzić w domowych warunkach. Mamy też dowolność w kwestii wykorzystania poszczególnych składników, ponieważ możemy użyć tylko jednego warzywa, ale również w naszej wódce może się ich znaleźć kilka i taki przepis też jest nieco bardziej atrakcyjny.

 

Co będzie nam potrzebne?

 

Największą wpadkę zaliczylibyśmy oczywiście jeśli zapomnielibyśmy o samej wódce, dlatego też mimo oczywistości, radzimy zacząć od niej właśnie, a konkretnie od jednego litra. Do wódki warzywnej przydadzą nam się 3 ząbki czosnku, które koneserów słodkości mogą odstraszyć już na początku, aczkolwiek nie należy się ich tak mocno obawiać. Czosnek należy obrać i pokroić. Pozostając przy liczbie 3 będziemy potrzebować również 3 zielonych cebulek, które należy poćwiartować i pokroić. Do tego przyda nam się pół świeżej, czerwonej papryki oraz około 10 cm górnej części selera. To jednak nie wszystko, ponieważ istotną role odegra w naszym miksie również koper włoski, a konkretnie pół główki takiego kopru plus dodatkowo pocięty w plasterkach. Z niezbędnych naczyń, należy rzecz jasna wymienić wysoką butelkę oraz pojemny słoik.

 

Do dzieła!

 

Bez dobrego i przede wszystkim szczelnego słoika ani rusz, ponieważ to w nim właśnie zamykamy pokrojone ząbki czosnku oraz resztę naszych warzyw. Całość należy zalać rzecz jasna dobrą, czystą wódką i przechowywać maksymalnie 10 dni i trakcie wszystkich dni potrząsać słoikiem, przynajmniej raz dziennie, aczkolwiek możemy to robić nawet trzykrotnie. Po okresie „wegetacji” naszej wódki przecedzamy całość przez sitko do nowego słoika bądź też wprost do butelki, w której nasza wódka warzywna jest praktycznie gotowa. Pozostaje jedynie schłodzenie jej w lodówce, aby przysłowiowo lepiej „wchodziła”.



Podpis


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl