Przygotuj się na produkcje domowego wina

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Dominik

Czytano: 554 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 354 | Data: Sun, 30 Jun 2013 | 10 komentarzy

Nie ma to jak swojski alkohol. Z tą teorią nie wypada się nawet kłócić, ponieważ swojskie, domowe wyroby to klasa sama w sobie. W naszych domowych warunkach często przyrządzamy tytułowe wino, które gości potem na naszych stołach, zachwycając wszystkich gości.

 

W kwestii przyrządzenia domowego wina, bardzo ważne są odpowiednie akcesoria winiarskie. Te na szczęście bez problemu jesteśmy w stanie nabyć w większych sklepach. Jeśli chcemy dobrze wykonać nasze zadanie, musimy być do niego dobrze przygotowani – to podstawa, która dotyczy każdego, bez względu na to, czy jesteśmy profesjonalistami, czy tylko amatorami hobbystami.

 

Co konkretnie może nam pomóc w produkcji swojskiego wina? Jednym z elementów może być specjalna rurka fermentacyjna, która jest wykonana ze szła i powinna być nasadzona na korek, znajdujący się w głównym baniaku. A do tego zaś powinniśmy użyć szerokiego korka z otworem na naszą rurkę fermentacyjną.

 

Podczas takiej produkcji niezwykle ważny jest odpowiedni pomiar zawartości alkoholu, aby zaraz po wypróbowaniu ktoś nie przekręcił się z „procentowego” wrażenia. Ma to bardzo duże znaczenie w przypadku wina, które powinno być pod tym względem idealnie wyważone. Z pewnością przydatny może się okazać specjalny wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem, który będziemy mierzył bezpośrednio, bez dodatkowych przeliczeń.

 

Wino powinno nie tylko posiadać idealny procent alkoholu, ale być też idealnie czyste, dlatego koniecznie jest stosowanie sitek. Najlepszym rozwiązaniem będzie sitko o wyjątkowo gęstych oczkach, zatrzymujące nawet najdrobniejsze cząstki. A jeśli mowa o sitku, to nie da się zapomnieć także o lejku, który powinien być równie skuteczny w zatrzymaniu nieproszonych gości oraz sprawiać się w miarę funkcjonalnie. Tu kluczowa może być sama długość.

 

Bardziej zaawansowanym w temacie użytkownikom pomocny może się okazać specjalistyczny aparat destylacyjny, który swoją konstrukcją przypomina najbardziej skomplikowane laboratoryjne urządzenia z żaroodpornego szkła.

 

Już po przejściu wszystkich najważniejszych etapów produkcji, wino wlewamy naturalnie do butelek, a te przecież trzeba jakoś zamknąć. Raczej nie wykorzystamy do tego zwykłych nakrętek po soku. Powinniśmy wykorzystać do tego kapturków termokurczliwych, które jak sama nazwa wskazuje, kurczą się na szyjce butelki pod wpływem polewania ich gorącą wodą.



Podpis


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl