Drinki z whisky

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gosia

Czytano: 598 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 507 | Data: Wed, 18 Jul 2012 | 3 komentarzy

Whisky jest destylatem zbożowym o charakterystycznym smaku. Wywodzi się z Irlandii, choć kojarzona jest głównie ze Szkocją. Istnieją różne rodzaje whisky, a początkującym poleca się whisky mieszaną. Najczęściej pije się ją z lodem, ale można i w drinkach.

BMW

Składniki:

- whisky

- likier Baileys

- Malibu

Przygotowanie:

Ten bardzo popularny drink przygotowujemy mieszając składniki w proporcjach 1:1:1.

 

Whisky sprite

Składniki:

- 40 ml whisky

- Sprite

- plaster cytryny, lód

Przygotowanie:

Do szklanki typu long drink wrzucamy lód, wlewamy whisky i wrzucamy plaster cytryny. Dolewamy tyle Sprite, ile się zmieści i całość mieszamy.


Brudny Harry

Składniki:

- 100 ml whisky

- 100 ml Martini Extra Dry

- 100 ml toniku

- lód

Przygotowanie:

Do szklanki typu long drink wrzucamy lód, wlewamy whisky, a następnie Martini. Dolewamy tyle toniku, ile się zmieści i całość mieszamy.

 

Whisky z coca-colą

Składniki:

- 30 ml whisky

- 30 ml coca-coli

- lód

Przygotowanie:

Do niskiej i szerokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy whisky. Następnie dolewamy coca-colę i mieszamy. To chyba najpopularniejszy drink z whisky. Ma on swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy nie są za dodawaniem do whisky lodu.  

 

Whisky sour

Składniki:

- 50 ml whisky

- 40 ml soku z cytryny

- 20 ml syropu cukrowego

Przygotowanie:

Do shakera wlewamy whisky, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Mieszamy i rozlewamy do szklanek z lodem.

 

Godfather

Składniki:

- 45 ml whisky

- 15 ml likieru Amaretto

Przygotowanie:

Whisky i amaretto mieszamy w shakerze i rozlewamy do szklanek z lodem.


Rob Roy

Składniki:

- 45 ml whisky

- 25 ml czerwonego wermutu

- kilka kropli angostury

- wisienka koktajlowa, lód

Przygotowanie:

Drinka przygotowujemy w kieliszku koktajlowym. Zaczynamy od wrzucenia do niego kilku kostek lodu. Następnie wlewamy whisky, potem wermut i dodajemy kilka kropli angostury. Całość mieszamy i dekorujemy wisienką koktajlową.  

 

7 AND 7

Składniki:

- 40 ml whisky

- 100 ml 7UP

- lód

Przygotowanie:

Do niskiej i szerokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy whisky i 7UP. Delikatnie mieszamy.

 

Tornado

Składniki:

- 20 ml whisky

- 20 ml ginu

- 20 ml syropu miętowego

- 30 ml soku z limonki

- lód

Przygotowanie:

Do shakera wrzucamy lód, wlewamy whisky, gin, syrop miętowy i sok z limonki. Przelewamy drinka do szklanki z lodem.

 

Mint Julep

Składniki:

- 100 ml whisky

- 5 gram cukru trzcinowego

- listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do szklanki typu long drink wrzucamy kilka listków świeżej mięty, wsypujemy cukier trzcinowy i dolewamy odrobinę niegazowanej wody. Następnie ucieramy to muddlerem. Połowę szklanki zapełniamy kruszonym lodem i mieszamy. Teraz dolewamy whisky, ponownie rzucamy kruszony lód i mieszamy. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

Sweet Johnny

Składniki:

- 50 ml whisky

- 40 ml śmietanki kremówki lub tłustego mleka

- 3 łyżeczki miodu lipowego

- lód, goździki

Przygotowanie:

Do shakera wlewamy whisky, śmietankę, dodajemy miód i lód. Wstrząsamy shakerem przez ok. 4 minuty. Po tym czasie przelewamy drinka do szerokiej i wysokiej szklanki. Dekorujemy całymi goździkami.

 

Walldorf

Składniki:

- 45 ml whisky

- 20 ml absyntu

- kilka kropel angostury

- lód

Przygotowanie:

Whisky, absynt i kilka kropel angostury wlewamy do shakera, dodajemy lód, potrząsamy i przelewamy do szklanek.

 


Podpis

gosia


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl