Artykuły w kategorii: Alkohole

71: Nastojki z przyjemnej apteczki
Ostatnio wracają do łask nalewki. Typowo polski napitek, który swymi korzeniami sięga do czasów średniowiecza. Możemy je dostać w dobrych sklepach, ale najlepiej odkurzyć starą recepturę prababki i nastawić nalewkę domowej roboty.

72: Kahlua - kawowe oblicze Meksyku
Kawa Arabica jest jedną z najlepszych odmian kawy. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowi pochodzenia, Półwyspowi Arabskiemu. Może występować dziko lub w uprawie. Etiopia, Sudan, Jemen, Cejlon, Jawa, Sumatra, Indie, Hawaje, Brazylia czy Meksyk to miejsca, w których ją znajdziemy.

73: Likier z Zielonej Wyspy
Irlandia słynie ze znakomitego piwa Guinness oraz z trzykrotnie destylowanej whisky. Jej specjalnością jest także likier Baileys, który cieszy się ogromnym uznaniem zwłaszcza u płci pięknej, ale nie tylko.

74: Arak - zapomniana wódka anyżowa
Kiedyś bardzo popularny w polskiej kuchni, dziś już raczej jako aromat do ciast lub hasło krzyżówkowe ‘wódka z ryżu trzciny cukrowej’ lub ‘wódka z daktyli’ – arak. Alkohol, który możemy spotkać zarówno na Bliskim jak i Dalekim Wschodzie.

75: Z Zieloną Wróżką przy stole - rytuał picia absyntu
Absynt ma piękny zielony kolor. Szklaneczka absyntu jest tak liryczna jak nic innego na świecie. Jaka jest zatem różnica pomiędzy kieliszkiem absyntu a zachodem słońca? – zastanawiał się Oscar Wilde. Jak zatem pić ten liryczny zachód słońca w kieliszku?

76: Sssspróbuj, jeśli masz odwagę - krew węża
Alkohol można zrobić z bardzo wielu produktów. Warzyw, owoców, zboża, ziaren, ziół. Jeżdżąc po świecie można się przekonać, że tak naprawdę da się go zrobić ze wszystkiego. Nawet ze zwierząt.

77: Niezapomniany smak bałkańskich wakacji - rakija
Bałkany mogą poszczycić się wieloma gatunkami alkoholi. Jednym z najpopularniejszych i najmocniejszych jest rakija. Owocowa wódka, czasem z dodatkiem ziół, miodu, cukru lub orzechów.

78: Ranking whisky, czy o to chodzi?
Ludzie uwielbiają klasyfikować, oceniać, przyklejać łatki. Ścigają się przez całe życie i ten sposób funkcjonowania jest dla nich zupełnie naturalny. Naturalna jest też potrzeba oceniania tego, co wytworzy. Od kiełbasy po odkurzacze. W świecie whisky jest podobnie.

79: Do whisky trzeba się zestarzeć
Whisky, przez wielu uważana za czarnego konia w świecie alkoholi, to trunek wyjątkowy. Aby móc go w pełni docenić trzeba wiedzieć skąd pochodzi. Jej historia, specyfika i długi czas produkcji decydują o niepowtarzalności każdego z jej rodzajów.

80: Degustacja whisky pomysłem na prezent
Ileż to razy każdy z nas głowił się nad prezentem. W polskiej kulturze okazji ku temu jest sporo. A możliwości, z biegiem czasu, coraz mniej. Przysłowiowy krawat jest już tak nudny, jak przysłowiowe flaki. Może tym razem warto się skusić na coś nietuzinkowego? Ale pamiętaj, że …


Strona 8 z 16
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]  




© 2011 Artykulis.pl