Artykuły w kategorii: Alkohole

121: Anglicy pozazdrościli Szkotom i wyprodukowali własną whisky
Znaną na całym świecie prawdą jest, że szkocka whisky jest najlepsza. Absolutnie nie podlega to żadnym dyskusjom, jako że już niejednokrotnie, najlepsi degustatorzy tego właśnie trunku fakt ten potwierdzili.

122: Jak ważny jest kształt alembiku
Destylacja to zdecydowanie kluczowy etap w całej długotrwałej drodze wytwarzania whisky. Przede wszystkim chodzi tu o otrzymanie wysokoprocentowego destylatu z zaledwie kilkuprocentowego roztworu.

123: Przebieg procesu słodowania jęczmienia podczas produkcji whisky
Pierwszym etapem produkcji każdego rodzaju whisky, jest słodowanie jęczmienia. Rozpocząć należy tu więc od dokładnego oczyszczenia ziaren, które następnie na dwa/trzy dni moczy się w wodzie.

124: Koktajle na wiosnę
Pierwsza wzmianka o tego rodzaju specjałach pojawiła się już na początku XVII wieku, ale popularność barwne trunki zyskały dopiero po pięćdziesięciu latach. Gdy w społeczeństwach wzrosła wola podróżowania, poznawania nowych smaków i przepisów kulinarnych.

125: Zanim zamówisz ulubionego drinka, pomyśl o kaloriach
Rzadko przychodzi nam do głowy, aby podczas imprezy, zabawy w klubie, czy spotkania ze znajomymi, które najczęściej zakrapiane są alkoholem, zastanawiać się nad tym, ile właśnie zbędnych kalorii dostarczamy naszemu organizmowi.

126: Rumowa wiosna
Z racji przesilenia pogodowego, warto uraczyć siebie samego czymś kalorycznym, energetycznym i smakowitym. Popijając pyszny napój czy też zajadając specjał z domowego spichlerza, zyskamy nowe siły, niezbędne by powitać kolejną porę roku. Która – po zimie – do nas zmierza!

127: Na wiosnę - alkohole smaczne, niezbyt mocne
Z pewnością do marcowego, zmiennego klimatu pasują trunki o wyrazistych, owocowych smakach. Jeśli nie mamy czasu ich przyrządzać, pozostaje poszperanie w sklepowych ofertach i z gamy różnorodnych odmian wybranie tego jednego, który pozwoli nam spokojnie wiosny doczekać…

128: Kaloria kalorii nie równa?
W 1991 roku, Graham Colditz z Harvard University, wraz z grupa innych naukowców, rozpoczął badania, nad zależnością wagi od ilości spożywanego alkoholu. Przyczynkiem do zainteresowania się tym tematem był fakt, że osoby pijące, mimo iż wlewają do swoich gardeł istne morze kalorii, w jakiś sposób są szczuplejsi, od abstynentów.

129: Czy alkohol tuczy?
Ten, kto na co dzień liczy kalorie, znakomicie zdaje sobie sprawę, że ich jedynym źródłem nie są jedynie stałe posiłki, słodycze i fastfoody. Okazuje się, że prawdziwą bombą kaloryczną są również alkohole.

130: Rodzaje alkoholi - prosta typologia
Alkohol szkodzi zdrowiu – niby każdy to wie, ale czasami wydaje się, że mało kto zwraca na to uwagę. Skoro już mamy sobie szkodzić, warto wiedzieć czym to robimy. Oto przegląd podstawowych rodzajów alkoholi.


Strona 13 z 16
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]  




© 2011 Artykulis.pl