Artykuły w kategorii: Alkohole

111: Fakty i mity na temat whisky
Whisky to nie tylko bardzo elegancki trunek. Jest także owiany tajemnicą szkockich wrzosowisk i ciemnych piwnic, w których leżakują osmalone dębowe beczki zawierające dojrzewający alkohol. Na temat whisky nadal krążą pewne mity, które warto rozwiać, bo nie sprzyjają dobrej konsumpcji tego trunku.

112: Alkohole narodowe
Każdy naród ma swoją tradycyjną kuchnię. Jednym z jej elementów są alkohole. Polska to kraj leżący w strefie „pasa wódki” - to właśnie ten alkohol jest u nas spożywany w największych ilościach. Natomiast bardzo ciekawymi alkoholami są rakija, whisky oraz wino, których w Polsce pije się niewiele.

113: Różne rodzaje likierów – od irlandzkiego do antylskiego
Te, które powstają na mocnym, alkoholowym podkładzie, powinny być dawkowane z umiarem. Smakują wybornie, „wchodzą” więc łatwiej niż czysta wódka, a szybko zwalają z nóg, pozostawiając po sobie słodkie wspomnienie i… słodki smak.

114: Wino białe zawsze przed czerwonym!
Spośród wielu zasad serwowania wina, jego podawania i picia, ta właśnie jest najważniejsza. Podczas przyjęcia czy innego spotkania towarzyskiego, wino białe zawsze podajemy przez winem czerwonym. Nigdy odwrotnie.

115: Różne rodzaje likierów – od jajecznego do brzoskwiniowego
Za co je lubimy? Za słodki smak i piękny kolor. Za to że kojarzą się z wakacjami na wsi, a także z młodzieńczą beztroską, którą okraszały babcine nalewki i pierwsze wyciągi z owoców leśnych. Za drzemanie w kryształowych szafkach oraz zaleganie w starych szafkach.

116: Karol Okrasa w winnicy Jacobs Creek
Szef kuchni restauracji Platter zwiedzał winnicę Steingarten Jacob’s Creek. Nazwa miejsca wywodzi się od słów „kamienny ogród”, czyli od obiektu położonego między dwiema pięknymi wzgórzami, rozciągniętym wśród australijskich wzgórz.

117: W jakich kieliszkach podajemy konkretne rodzaje alkoholi
To niezwykle ważne, aby odpowiedni rodzaj alkoholu podawany był w specjalnie dla niego przeznaczonym rodzaju szkła. Podczas organizowania większych przyjęć czy kameralnych spotkań ze znajomymi, to jeden z czynników tak zwanej etykiety.

118: Dokładnie przeanalizuj etykietę wina, którego masz ochotę się napić
Coraz więcej z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na skład produktów, które dostarczamy swojemu organizmowi w codziennej diecie. To bardzo dobre przyzwyczajenie. Warto jednak owe spisy składników potrafić zrozumieć i przeanalizować.

119: Najmodniejsze w tym roku drinki dla pań, to drinki z whisky
Kobiety bardzo często zwracają uwagę na to, co w danym sezonie jest modne. I nie mamy tu na myśli jedynie najnowszych krajów ciuchów czy fasonów butów i dodatków. Panią także zależy na tym, aby ich zachowania wpisywały się w normy tych „na topie”.

120: Konkursy barmańskie – które firmy alkoholowe sponsorują te imprezy?
W Polsce jest ich coraz więcej. Wymagają od zawodników nie tylko sporych umiejętności kulinarno-manualnych, co także dużej wiedzy z zakresu chemii kuchennej, higieny pracy i mieszania różnorodnych proporcji, gęstości płynów, rodzajów trunków.


Strona 12 z 16
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]  




© 2011 Artykulis.pl