Jak ułożyć zastawę na stole?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Admin

Czytano: 183 razy | Kategoria: Aranżacja wnętrz | Ilość słów: 399 | Data: Thu, 2 Aug 2012 | 9 komentarzy

Nakrycie stołu jest niezwykle ważnym elementem, kiedy zapraszamy do siebie gości. Zanim więc zabierzemy się do dzieła, warto dowiedzieć się, jakie są podstawowe zasady dokonywania tej czynności, aby goście byli zadowoleni i mogli swobodnie spożywać posiłki.

Jeżeli planujemy przygotować obiad, który będzie składał się z trzech dań, to należy przygotować takie sztućce jak: łyżkę do jedzenia zupy, nóż oraz widelec, widelczyk do deseru, małą łyżeczkę deserową, kieliszek na wino, lampkę przeznaczoną na wodę oraz serwetkę. Po prawej stronie umieszczamy nóż, którego trzonek powinien być skierowany w stronę talerza. Z kolei widelec ma znaleźć się po stronie lewej. Sztućce mają leżeć w takiej odległości od siebie, aby między nimi była możliwość postawienia talerza z daniem głównym. Łyżka do zupy ma się znaleźć zaraz obok noża. Nad talerzem z kolei połóżmy komplety sztućców deserowych, na które składają się widelczyk do spożywania ciast oraz łyżeczka.

Kieliszek na wino ma leżeć się po prawej stronie talerza, mniej więcej w miejscu, gdzie znajdują się sztućce deserowe. W zależności od spożywanego alkoholu, lampka może być zamieniona na szklankę na piwo bądź specjalny kufel.

Z kolei serwety mają być umieszczone w centrum, ponad nakryciem i po jego lewej stronie. Ustawiając komplety na stole, należy także zwrócić uwagę na to, że od środka jednego zestawu do środka kolejnego musi być zachowana odległość co najmniej 80 cm, aby można było swobodnie spożywać posiłki.

Jeżeli jednak na naszym stole ma się pojawić więcej dań, należy poszerzyć liczbę sztućców. W przypadku, gdy planujemy wiele posiłków, należy dodatkowo zapewnić duży nóż, nóż do ryb, łyżki do zupy, widelec do przystawek, talerzyk na pieczywo, dodatkowe kieliszki na wino oraz podtalerz na zastawę. Wszystko zależy od tego, jakie dania będziemy serwować oraz ile rodzajów napojów jest przewidzianych na daną okoliczność.

Pamiętajmy, aby każdy gość przy naszym stole był wyposażony w odpowiednie komplety sztućców. Dodatkowo zapoznajmy się ze znaczeniem sposobu ułożenia sztućców na talerzu, ponieważ to właśnie one powinny nam sugerować, kiedy jest czas na sprzątnięcie ze stołu. Jeżeli więc to, czym aktualnie jedli goście, znajduje się na obrzeżach talerza, oznacza to, iż dana osoba jest w trakcie spożywania posiłku, natomiast jeśli sztućce leżą obok siebie, to posiłek jest skończony. 



Podpis


Rating: Not yet rated

Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.




© 2011 Artykulis.pl