Otwieranie restauracji

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: interface

Czytano: 721 razy | Kategoria: Biznes | Ilość słów: 293 | Data: Fri, 5 Sep 2014 | 3 komentarzy

Własny biznes gastronomiczny to wielkie marzenie wielu ludzi. Tylko nieliczni decydują się na jego realizację, a powody zazwyczaj są te same – brak funduszy na rozkręcenie interesu i strach przed niepowodzeniem.

Otwierając jakikolwiek punkt restauracyjny lub barowy trzeba się liczyć z dość poważnymi wydatkami, związanymi z adaptacją pomieszczeń i przygotowaniem lokalu do obsługi gości. Znaczne kwoty pochłania również wyposażenie gastronomii. Zakup stołów, krzeseł, elementów wystroju sali przeznaczonej dla konsumentów jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Dużo więcej kosztuje urządzenie magazynu wyposażonego w urządzenia chłodnicze, kuchni z palnikami, piekarnikami, podgrzewaczami i mikserami oraz zakup profesjonalnych zmywarek do naczyń.

Przedsiębiorcy, otwierający lokale gastronomiczne, szukają różnych możliwości finansowania niezbędnych inwestycji. Bardzo często wyposażenie strefy konsumenckiej jest finansowane przez dystrybutorów napojów alkoholowych, papierosów lub kawy. Stoły i krzesła są wtedy opatrzone znakami towarowymi różnych marek. Jednak taka metoda na wyposażenie gastronomii ogranicza się do lokali słabszych kategorii. Wytworniejsze restauracje i kawiarnie nie mogą sobie pozwolić na tego typu działania.

Metodą na skuteczne wyposażenie gastronomii jest leasing niezbędnego sprzętu. Niestety profesjonalne urządzenia nie należą do dóbr łatwo zbywalnych i nie wszystkie firmy leasingowe są zainteresowane ich finansowaniem. Niekiedy można skorzystać z leasingu w ramach planu franczyzowego, jednak nie jest to regularna praktyka. Wszystko zależy od konkretnego projektu i zasad panujących w konkretnej sieci. Większość przedsiębiorców sięga po kredyty. Niestety ich obsługa jest dość kosztowna i stanowi poważne obciążenie dla startującej placówki. Zwłaszcza, że planując nowy punkt gastronomiczny, należy zakładać bardzo powolne wzrosty obrotów i zysków.

Rozkręcenie biznesu gastronomicznego to nie lada wyzwanie, wymagające nie tylko nakładów finansowych, ale przede wszystkim wytrwałości i mocnych nerwów.



Podpis

Belcanto - Restauracja w Katowicach


Rating: 1.0

Komentarze

Komentowanie jest wyłączone.




© 2011 Artykulis.pl